DNA-näytteen ohje (FTDNA)

Alla olevien ohjeiden on tarkoitus auttaa DNA-testausprosesin läpi parhaan ymmärrykseni mukaan. En ota vastuuta mahdollisista virheistä.

DNA-testin tilaus

Tällä hetkellä paras ohje tilaukseen on FTDNA:n Finland DNA -ryhmän sivuilla:

Linkki

DNA-testin tullaus ja käsittelymaksu

Kaikki EU:n ulkopuolelta tulevat tavaralähetykset täytyy nykyisin tullata mikä käytännössä tarkoittaa arvonlisäveron maksamista postituskuiluista ja saapuvan paketin sisällön arvosta. DNA-testipaketin arvo on 2,00 USD (Yhdysvaltain dollaria) ja lähetyskulut tällä hetkellä 9,95 USD.

HUOM! Arvonlisäveroa maksetaan ainoastaan saapuvan testipaketin (tavaran) arvosta, EI itse testin arvosta (palvelu).

Posti voi lähettää sähköpostilla ohjeet digitaaliseen tullaukseen jo muutaman päivän jälkeen tilauksesta. DNA-testikitin tullinimike ei löydy vielä Postin järjestelmästä, joten joudut odottamaan Postin lähettämää saapumisilmoitusta (paperisena tai sähköisesti). Tullaus tehdään Tullin sivuilla Saapumisilmoituksen ohjeiden mukaan ja sen jälkeen maksetaan erikseen Postin käsittelymaksu 2,90 €.

Lisää tietoa Postin sivulla: Tullaus tulli.fi:ssä

Tullaus

Tullaus tehdään Tullin sivuilla henkilöasiakkaan tullaussivulla (suora linkki) ja se vaatii vahvan tunnistautumisen (kansalaisvarmenne tai pankkitunnukset). Arvolisäveron voi maksaa verkkopankissa, kortilla tai mobiilimaksuna.

HUOM! Kuvakaappaukseni ovat syyskuulta 2023, joten sisältö on voinut muuttua.

Osa tiedoista on täytetty valmiiksi mutta tarkista vielä.

Hinnat päivittyvät Euroiksi saapumispäivän valuuttakurssin perusteella.

Täydennä vastaanottojan tiedot ja jos teet tullauksen vastaanottajan puolesta niin myös hänen tiedot.

Viimeinen askel on tullauksen maksaminen, josta minulla ei ole kuvaa.

Postin käsittelykulut

Postin käsittelykulut 2,90 € maksetaan erikseen postin sivuilla saapumisilmoituksen mukaisesti (suora linkki) eikä vaadi tarkempia ohjeita.

HUOM! Vasta käsittelymaksun saapumisen jälkeen paketti lähtee Tullista eteenpäin.


DNA-näytteen ottAMMINEN

En ole itse lähettänyt DNA-näytettä pitkään aikaan mutta olen koonnut alle ohjeita, joilla sen pitäisi onnistua aika helposti vaikka ohjeet näyttävät pitkiltä.

Näytteenotto

HUOM! Jotkut ovat saaneet lähetyksen mukana Order Information -lapun. Sitä ei tarvitse täyttää tai lähettää takaisin, koska tilaus on jo maksettu ja tiedot ovat jo FTDNA:lla.

DNA-näytteen lähettäminen ja rekisteröinti

Posti ohjeiden mukaan kirjeeseen vaaditaan tullilipuke ja sähköinen rekisteröinti tulee tehdä omatoimisesti. Menettely varmistaa ettei kirje palaudu lähettäjälle.

Lähetä paketti mukana tulleessa kuoressa kirjeenä laboratorioon (vain noin 2 euroa, lähetyksen seuranta ei ole tarpeellinen). Koska kirje sisältää tavaraa ja se lähetetään EU:n ulkopuolelle, tulisi kirjeen päällä olla CN22-tullilipuke ja kirje rekisteröity sähköisesti.

Lähettämisessä kannattaa hyödyntää FTDNA:lta saamaasi paketin tullilomakkeessa olevia tietoja, joten sitä ei kannata heittää heti pois. Paperinen tai sähköisesti saatu CN22-tullilipuke näyttää tältä:

Voit lähettää ja rekisteröidä kirjeen kahdella eri tavalla (vaihtoehto 2 vaatii oman tulostimen):