Sukututkimus

Olen harrastanut sukututkimusta yli 25 vuotta. Kaikki lähti liikkeelle yläasteella kotitehtävänä olleesta sukupuusta. Harrastin tietokoneita ja latasin purkista (BBS) sukututkimusohjelman, johon aloin syöttämään tietoja. Lukioaikana kävin sukututkimuskurssin Kansalaisopistossa ja sen jälkeen uskaltauduin käymään Helsingissä Kansallisarkistossa rullailemassa mikrofilmejä. Niistä päivistä sukututkimuksen arki on muuttunut jonkin verran helpommaksi etenkin digitalisaation myötä.

Juureni ovat pääosin Pohjois-Savossa sekä osin Pohjanmaalla ja Kainuussa. Vuosien varrella olen tehnyt paljon tutkimusta koskien oman sukuni vaiheita myös muualla Suomessa ja muissa maissa. Yksittäisenä kiinnostuksen kohteena ovat Yhdysvaltojen ja Kanadan suomalaisten siirtolaisten vaiheet. Olen auttanut monia vapaaehtoisesti, varsinkin kun kohteena on ollut yhteinen mielenkiinto, sekä tehnyt tutkimuksia toimeksiantoina.

Viimeiset vuodet olen kiinnostunut erityisesti geneettisestä sukututkimuksesta. Olen ollut koordinoimassa ja avustavassa roolissa koskien tutkimustarpeita ja DNA-tuloksia. Haasteina on ollut löytää sukuhaarojen yhteyksiä isälinjojen kautta sekä etsiä tuntemattomia esivanhempia. Välineenä ovat olleet lähinnä isälinjan (Y-DNA) testit sekä osin myös nk. serkkutestit (autosomaalitestit).